«Παρά τους μήνες πειθούς, παρά τις εντατικές εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης, παρά τις συζητήσεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, δεν καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν».
Αυτά ήταν τα λόγια του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας Alexander Schallenberg τον περασμένο μήνα, καθώς ανακοίνωσε την πρώτη εθνική εντολή εμβολίου στην Ευρώπη.
Τώρα, η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει εκεί που οδήγησε η Αυστρία .
Άλλοι έχουν καταστήσει υποχρεωτικά τα εμβόλια για τμήματα του πληθυσμού και έχουν επιβάλει περιορισμούς που στοχεύουν ολοένα και πιο ρητά τους μη εμβολιασμένους, καθώς η Ευρώπη παλεύει με τις δίδυμες προκλήσεις της απότομης αύξησης των αριθμών Covid και της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ, και με περίπου έναν στους τρεις Ευρωπαίους να είναι ακόμη μη εμβολιασμένοι, δεν είναι τόσο διστακτικό το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τώρα ως ξεκάθαρη αντίθεση, με τον κίνδυνο ότι καθώς οι κυβερνήσεις γίνονται πιο σκληρές, τόσο η λαϊκή οργή απέναντί τους .
Το κρίσιμο ζήτημα της εμπιστοσύνης
Μόνο το 19% των Ευρωπαίων περιλαμβάνει την κυβέρνησή τους μεταξύ των πιο αξιόπιστων πηγών αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Μάιο του 2021 από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο, μια συλλογή από έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται τακτικά για λογαριασμό του θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η διστακτικότητα των εμβολίων στην Ευρώπη συσχετίστηκε στενά με μια λαϊκιστική δυσπιστία προς τα κύρια κόμματα και τις κυβερνήσεις.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health το 2019 βρήκε «μια εξαιρετικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού των ανθρώπων σε μια χώρα που ψήφισαν λαϊκιστικά κόμματα και του ποσοστού που πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν είναι σημαντικά και δεν είναι αποτελεσματικά».
Αυτό που έδωσε η πανδημία είναι μια πανευρωπαϊκή δοκιμή σε πραγματικό χρόνο αυτής της συσχέτισης. Σχεδόν δύο χρόνια μετά και με τις περισσότερες χώρες να έχουν εξαντλήσει τα μέσα που διέθεταν για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ο χάρτης όσων παραμένουν μη εμβολιασμένοι δείχνει ότι όπου υπάρχει δυσπιστία προς την κυβέρνηση και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα — όπως μετριέται από τη δύναμη των λαϊκιστικών κινημάτων — Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
Ουσιαστικά, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους θεσμούς δεν χρειάζονται πειστικότητα μπροστά σε μια πανδημία. άνθρωποι που δεν το κάνουν είναι απίθανο να επηρεαστούν καθόλου.
Σοροί συσσωρεύονται έξω από το νεκροτομείο του νοσοκομείου καθώς η Ρουμανία παλεύει με το τέταρτο κύμα του Covid
Σοροί συσσωρεύονται έξω από το νεκροτομείο του νοσοκομείου καθώς η Ρουμανία παλεύει με το τέταρτο κύμα του Covid
Η Ανατολική Ευρώπη είναι όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τα χαμηλότερα. Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό όλων, με μόλις 26,6% του συνολικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί , σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η χώρα διέρχεται επίσης μια μεγάλη πολιτική κρίση με τρεις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος .
Οι δυσκολίες με τη διάθεση εμβολίων και την προσέγγιση πιο απομακρυσμένων και ηλικιωμένων αγροτικών πληθυσμών ευθύνονται επίσης στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά σε ορισμένες από τις χώρες όπου η απορρόφηση εμβολίων ήταν χαμηλότερη, τα λαϊκιστικά κόμματα είναι είτε στην εξουσία είτε ισχυρά εκλογικά.
Πιο δυτικά, χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συναντώνται επίσης σε χώρες και περιοχές με λαϊκά ή εύστοχα λαϊκιστικά ή εξτρεμιστικά κινήματα, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βόρεια Ιταλία.
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Psychological Medicine τον Οκτώβριο, οι Michele Roccato και Silvia Russo από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι “άτομα με λαϊκιστικό προσανατολισμό τείνουν να αρνούνται το εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που έδειχνε αυτό το εμβόλιο Η άρνηση είναι συχνά πολιτικοποιημένη, αλλά ότι η πολιτικοποίησή της δεν περιορίζεται στην παραδοσιακή διάσπαση αριστερά-δεξιά».
Ένας νέος κοινός εχθρός
Η Sophie Tissier, η οποία οργανώνει διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών και των εμβολίων για τον Covid-19 στη Γαλλία, λέει ότι αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν δημιουργήσει μια νέα πολιτική δύναμη που είναι ριζοσπαστική αλλά υπερβαίνει τις πολιτικές γραμμές του κόμματος.
Λέει ότι η ομάδα της επιδιώκει «να δημιουργήσει μια αντιπολίτευση πολιτών που είναι πέρα από εκλογικές εκτιμήσεις και πολύ περισσότερο σαν φύλακας που κάθεται έξω από τον κόσμο της πολιτικής για να μπορεί να της πει: «Κοίτα εδώ, δεν προστατεύεις πλέον τα δικαιώματά μας. δεν προστατεύουν πλέον τα δικαιώματά μας βάσει του νόμου».
Διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 5 Δεκεμβρίου 2021.
Διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 5 Δεκεμβρίου 2021.
Τον Αύγουστο, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα μέσα σε μια μέρα αφού η Γαλλία έγινε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσε τη χρήση σχετικά αυστηρών δελτίων εμβολίων.
«Πραγματικά έβαλε τα πράγματα στο φως γιατί οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η ζωή όπως ήταν, έφτανε στο τέλος της», είπε. «Οι άνθρωποι δεν θα ήταν πλέον ελεύθεροι ή δεν θα μπορούσαν να βγουν έξω όπως έκαναν».
Έκτοτε, οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί στη Γαλλία, εν μέρει επειδή κανένα κύριο κόμμα δεν ενθαρρύνει ανοιχτά τους υποστηρικτές του να ενταχθούν σε αυτές. Τα ποσοστά εμβολίων στη Γαλλία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και σε χώρες όπου υπάρχει έντονος δισταγμός εμβολιασμού -όπως υπήρχε στη Γαλλία ακόμη και πριν από την πανδημία- η στάση των ακροδεξιών ή λαϊκιστικών κομμάτων για το εμβόλιο μπορεί να έχει αντίκτυπο.
Αλλού στην Ευρώπη, τέτοιες ομάδες ξεκάθαρα αναζωπυρώνουν τις αντιεμβολιαστικές φλόγες. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας έχει προγραμματίσει αρκετές διαδηλώσεις από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εντολή της για εμβόλια σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο μήνα.
Η εντολή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022.
Ακόμη και όταν ανακοίνωσε την κίνηση, ο Σάλενμπεργκ κατηγόρησε το Κόμμα της Ελευθερίας ότι είναι υπεύθυνο για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της χώρας και ότι έχει υποκινήσει τον δισταγμό όσον αφορά τα εμβόλια.
“Έχουμε πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που παλεύουν ενάντια στον [εμβολιασμό] σθεναρά, μαζικά και δημόσια. Αυτό είναι ανεύθυνο”, είπε ο Schallenberg , προσθέτοντας: “Υποκινούμενοι από αυτούς τους ριζοσπαστικούς αντιπάλους του εμβολιασμού, από ψεύτικα fake news, δυστυχώς πάρα πολλές από εμάς δεν έχουμε εμβολιαστεί. Η συνέπεια είναι υπερπληθυσμένες μονάδες εντατικής θεραπείας και τεράστιος ανθρώπινος πόνος».
Ο κόσμος έχει τα εργαλεία για να τερματίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν χρησιμοποιούνται σωστά
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν επίσης πηδήξει στο κύμα.
Και η διαίρεση απόψεων για τα μέτρα πανδημίας δεν αφορά πλέον την άκρα αριστερά και την ακροδεξιά, είπε ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας Ζαν-Ιβ Καμύ, αλλά «μεταξύ του κυρίαρχου ρεύματος και της περιφέρειας».
«Είναι πολύ περισσότερο για το ακραίο», είπε ο Καμύ. “Οι πιο ακραίες περιθωριακές ομάδες που εκμεταλλεύονται την πανδημία για να πουν: “Αυτός ο ιός είναι ψεύτικος, δεν υπάρχει πανδημία και σας εξαπατούν οι κυβερνήσεις σας. Είναι μια παγκόσμια συνωμοσία των εθνικών σας κυβερνήσεων. Χρησιμοποιούν την πανδημία για να παραβιάσουν τα ατομικά σας δικαιώματα και η χρήση δελτίων εμβολιασμού για να έχετε τα προσωπικά σας δεδομένα» και ούτω καθεξής».
Σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και μέσα και γύρω από τη Γερμανία — από τη Βόρεια Ιταλία μέχρι την Ολλανδία και την Αυστρία — κόμματα που κάποτε επικεντρώνονταν στη μετανάστευση ή την Ευρώπη έχουν εκμεταλλευτεί τον εκτεταμένο θυμό όσων αντιτίθενται στα εμβόλια και τους περιορισμούς Covid-19. στρέφοντας την προσοχή τους σε ένα θέμα που είναι πολύ πιο πιθανό να προσελκύσει το απολιτικό και να ξεπεράσει τις παραδοσιακές πολιτικές γραμμές του κόμματος.
Ο νέος τους εχθρός είναι πολύ πιο ομοσπονδιακός: Τα μέτρα για τον Covid-19 και οι εκστρατείες εμβολιασμού που λένε ότι απειλούν την ελευθερία τους.
Εντολές εμβολίων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει κατά των εντολών εμβολίων , λόγω του πιθανού αντίκτυπού τους στην εμπιστοσύνη του κοινού και την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο Δρ Hans Kluge, Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, είπε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «απόλυτη έσχατη λύση και θα ισχύουν μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές επιλογές για τη βελτίωση της πρόσληψης του εμβολίου».
Σε ένα μέρος του κόσμου όπου η καταπολέμηση της πανδημίας έχει ήδη παρεμποδιστεί από διστακτικότητα εμβολιασμού, τέτοιες εντολές θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μεγαλύτερη αντίσταση.
«Η ανησυχία είναι ότι οι αντι-vaxxers θα μπορούσαν να κατέχουν ακόμη πιο ακραίες θέσεις», δήλωσε ο Russo, από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο. “Αυτός είναι ένας κίνδυνος. Αλλά θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι όπου τα εμβόλια γίνονται υποχρεωτικά, θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη θεσμική εμπιστοσύνη”.
Με άλλα λόγια, ο αναγκαστικός εμβολιασμός μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους στα κέντρα εμβολιασμού, αλλά θα οδηγήσει επίσης μερικούς από αυτούς στους δρόμους, επιβεβαιώνοντας και τροφοδοτώντας περαιτέρω τη βαθιά υποψία τους για «το σύστημα».
Ο αγώνας κατά της πανδημίας μπορεί μια μέρα να φτάσει στο τέλος του, αλλά ο αγώνας κατά του λαϊκισμού στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μόλις στην αρχή.