Ο εκπρόσωπος του Πούτιν αρνείται να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Ρωσία αντιμετώπιζε «υπαρξιακή απειλή»

0
857

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιτύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία και δεν αρνήθηκε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε μια συνέντευξη με την Christiane Amanpour του CNN την Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκλείσει ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ενάντια σε αυτό που η Μόσχα θεωρούσε «υπαρξιακή απειλή».

Όταν ρωτήθηκε υπό ποιες συνθήκες ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας, ο Πεσκόφ απάντησε, «αν είναι υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να είναι».

Ο Πούτιν είχε στο παρελθόν υπαινιχθεί ότι χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εναντίον εθνών που θεωρούσε απειλή για τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε σε τηλεοπτική δήλωση : «Ανεξάρτητα από το ποιος προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή πολύ περισσότερο να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα να είσαι τέτοιος που δεν έχει ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σου».

Στη συνέχεια είπε σε τηλεοπτική συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους άμυνας ότι «οι αξιωματούχοι σε κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ επέτρεψαν να κάνουν επιθετικά σχόλια για τη χώρα μας, επομένως διατάσσω τον Υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να τοποθετήσουν τον Ρωσικό Στρατό Αποτροπής Δύναμη σε ετοιμότητα μάχης».
Όταν ρωτήθηκε τι πίστευε ο Πούτιν ότι είχε πετύχει στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ο Πεσκόφ απάντησε: “Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, όχι ακόμα. Δεν έχει πετύχει ακόμα”.

Η Ουκρανία αρνήθηκε τη νίκη στη Ρωσία για τέσσερις εβδομάδες. Μια ζοφερή νέα φάση μπορεί να έρθει
Ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» — ο επίσημος ευφημισμός του Κρεμλίνου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία — «συνεχίζεται αυστηρά σύμφωνα με τα σχέδια και τους σκοπούς που είχαν καθοριστεί εκ των προτέρων».

Ο Πεσκόφ επανέλαβε επίσης τις απαιτήσεις του Πούτιν, λέγοντας ότι οι “κύριοι στόχοι της επιχείρησης” είναι να “ξεφορτωθεί το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας”, να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία είναι “ουδέτερη χώρα”, για να απαλλαγούμε από “εθνικιστικά τάγματα” για την Ουκρανία. να αποδεχθεί ότι η Κριμαία — που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 — είναι μέρος της Ρωσίας και να αποδεχτεί ότι τα αποσχισμένα κράτη του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ “είναι ήδη ανεξάρτητα κράτη”.

 

Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί μόνο σε στρατιωτικούς στόχους, παρά τις πολυάριθμες αναφορές για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολιτικών στόχων που φιλοξενούν απλούς Ουκρανούς.
Η συνέντευξη έρχεται καθώς οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν σταματήσει σε περιοχές της Ουκρανίας.

The post first appeared on: https://edition.cnn.com/

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ ...