Η Ρωσία λέει ότι η πρώτη φάση του πολέμου έχει τελειώσει καθώς οι προοδός της στην Ουκρανία φαίνεται να έχει σταματήσει

0
777
Ένας άνδρας ανακτά αντικείμενα από ένα φλεγόμενο κατάστημα μετά από μια ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός έκανε μερικές από τις πιο λεπτομερείς δημόσιες παρατηρήσεις μέχρι σήμερα σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος την Παρασκευή ότι το “πρώτο στάδιο” του στρατιωτικού σχεδίου της Ρωσίας έχει πλέον ολοκληρωθεί, με την κύρια εστίασή τους τώρα να επικεντρώνεται στην ανατολική Ουκρανία.

«Γενικά, τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σεργκέι Ρούντσκοι, πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, σε ενημέρωση της Παρασκευής. «Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντάς μας, τονίζω ξανά, να επικεντρώσουμε τις κύριες προσπάθειες στην επίτευξη του κύριου στόχου – την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Οι παρατηρήσεις του Rudskoy έρχονται καθώς οι προόδους της Ρωσίας φαίνεται να έχουν σταματήσει γύρω από μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο. Η Ρωσία απέτυχε επίσης να επιτύχει αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία και έχει υποστεί μεγάλες απώλειες προσωπικού από την έναρξη της εισβολής.

«Το κοινό και οι μεμονωμένοι ειδικοί αναρωτιούνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων», είπε ο Ρούντσκοι. «Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται με στόχο να προκληθούν τέτοιες ζημιές σε στρατιωτικές υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα αποτελέσματα των οποίων μας επιτρέπουν όχι μόνο να δέσουμε τις δυνάμεις τους και να τους εμποδίσουμε να ενισχύσουν την ομάδα τους στο Ντονμπάς. , αλλά επίσης δεν θα τους επιτρέψει να το κάνουν αυτό έως ότου ο ρωσικός στρατός απελευθερώσει πλήρως τα εδάφη της DPR και του LNR».

Ο Ρούντσκοϊ αναφερόταν στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία που η Ρωσία αναγνώρισε την παραμονή της εισβολής της.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος αυτού που Ρώσοι αξιωματούχοι αποκαλούν ευφημιστικά ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση της χώρας. Ο Πούτιν είπε ότι ο πόλεμος εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες: ο Ρούντσκοι είπε στην ίδια ενημέρωση ότι 1.351 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και 3.825 τραυματίστηκαν. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ρωσικών θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Αρχικά, δεν σχεδιάζαμε να τους επιθέσουμε για να αποτρέψουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ προσωπικού και αμάχων», είπε ο Ρούντσκοι. «Και αν και δεν αποκλείουμε μια τέτοια πιθανότητα, ωστόσο, καθώς μεμονωμένες ομάδες ολοκληρώνουν τα καθήκοντα που έχουν τεθεί και επιλύονται επιτυχώς, οι δυνάμεις και τα μέσα μας θα συγκεντρωθούν στο κύριο πράγμα — στην πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Δεν είναι σαφές εάν η δήλωση του Rudskoy υπονοεί μια μετατόπιση των στόχων για τον ρωσικό στρατό ή απλώς αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στα δημόσια μηνύματα.
Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι δεν στοχεύει πολίτες ή κατοικημένες περιοχές, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ ...