Ζωντανές ενημερώσεις: Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία στην Ανατολή, καθώς ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία

0
902

Καθώς κατευθύνεται προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επιβολή ακόμη πιο επιθετικών κυρώσεων στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ λέει ότι διπλασιάζει τον αριθμό των ομάδων μάχης στην ανατολική πλευρά του.

ΕικόναΣυντρίμμια από ρωσική επίθεση με ρουκέτα την Τετάρτη προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κατοικημένη περιοχή στο Κίεβο.
Συντρίμμια από ρωσική επίθεση με ρουκέτα την Τετάρτη προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κατοικημένη περιοχή στο Κίεβο.

Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.


Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έτοιμη να εισέλθει στον δεύτερο μήνα του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας, πιέζοντας για αυστηρότερες κυρώσεις και κινούνται για να αναπτύξουν περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης, ακόμη και όταν επιδιώκουν να αποτρέψουν τη μετάσταση του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται να προσγειωθεί στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης και αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις σε Ρώσους νομοθέτες πριν συναντηθεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Πολωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ένα ταξίδι γεμάτο συμβολισμούς, καθώς οι ανήσυχοι σύμμαχοι στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη φοβούνται τις προσπάθειες του Ρώσου ηγέτη να ανακτήσει μια σφαίρα επιρροής που χάθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σε ένδειξη ότι αυτή η προσπάθεια ήταν ήδη σε εξέλιξη, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμμαχία θα διπλασιάσει τον αριθμό των ομάδων μάχης στην ανατολική πλευρά της, αναπτύσσοντας τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, μια σημαντική ενίσχυση της Η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν έδαφος στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, την πρωτεύουσα, και γύρω από το νότιο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Mykolaiv, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές. Οι προόδους τους ενίσχυσαν την αίσθηση ότι η Ρωσία αγωνίζεται στις προσπάθειές της να ξεπεράσει τη χώρα.

Το βράδυ της Τρίτης, ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στην Christiane Amanpour στο CNN ότι αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, μια κίνηση που υπογράμμισε τι διακυβεύεται στον πόλεμο. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής» για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν αυτά τα σχόλια «απερίσκεπτα».

Σε άλλες σημαντικές εξελίξεις:

Στο Κίεβο, χαλάζι ρουκέτες έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, αλλά λίγα θύματα. Φαινόταν ότι προέρχονταν από έναν ρωσικό εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών Grad, η πρώτη φορά που τέτοια όπλα έπληξαν την καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η χρήση ενός συστήματος πολλαπλών πυραύλων για τη βολή σε μια περιοχή πολιτών θα ήταν μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα ρωσικά στρατεύματα διαθέτουν πυροβολικό εντός εμβέλειας του κέντρου της πόλης.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε την Τετάρτη για σημάδια ότι ο ρωσικός και ο λευκορωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται στη Λευκορωσία και συσσωρεύεται κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Ο απεσταλμένος του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν για το κλίμα, Ανατόλι Τσουμπάις, αναφέρθηκε ότι έγινε ο υψηλότερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ρωσίας που παραιτήθηκε λόγω του πολέμου.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό στόχο των ρωσικών βομβαρδισμών, ένας τσελίστας ερμήνευσε μια ζοφερή σουίτα Μπαχ σε έναν δρόμο γεμάτο συντρίμμια. Ο τσελίστας, Ντένις Καρασέβτσεφ, είπε ότι ελπίζει ότι το βίντεό του που κοινοποιήθηκε ευρέως θα τραβούσε βοήθεια και προσοχή στην «ηρωική» γενέτειρά του.

The post first appeared on: https://www.nytimes.com/

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ ...